De geschiedenis van
Steppegras® Steppegrassaus®
De eerste steppegras ® werd voorgesteld rond het jaar 1968 toen Jean als chef werkte in het Duitse Bielefeld bij hotel " Quellental", dit was nog niet de steppegras® zoals u hem nu kent maar een eerste versie ervan.
Het hotel was met zijn 85 kamers en zijn gerenommeerd restaurant met 400 couverts per dag de ideale plaats om zijn gerecht te lanceren.
Omdat dit hotel bezocht werd door nogal wat bekende mensen uit gans de wereld heeft hij zijn uitvinding genaamd naar één van de eerste klanten die het mocht proeven.
Dit was de toenmalige clown "popov" van het Russisch staatscircus en "steppegras van de taiga" was geboren, maar ook Horst Tappert (tv serie :Derrick) en de vader van Romy Schneider (Sissy) mochten Steppegras® proeven voor u dat kon.
In België was in die tijd de doorsnee keuken zeer beperkt qua keuze.
Het idee stamde eigenlijk uit het simpele gegeven om de Belgische friet biefsteak te verfijnen en dit idee konden de gasten wel smaken.
Jean Leerde in Duitsland zijn toekomstige vrouw Ursula Rüppel kennen en trok in 1969 met haar terug naar zijn geboorte dorp Leopoldsburg om er in mei 1970 een eigen zaak te beginnen.
Daar werd de schotel voor het eerst in zijn huidige vorm aangeboden steppegras® met Steppegrassaus®
De zaak in Leopoldsburg genoot al snel bekendheid in Limburg en de Antwerpse Kempen.
De gasten moesten tijdig reserveren want er ontstonden lange wachtrijen voor de deur om het steppegras® bij zijn uitvinder te proeven.
Mensen reden zelfs tot 200km vanuit België, Nederland en Duitsland om een steppegras ® te eten in Leopoldsburg.
Jean Ceustermans nam op zijn uitvinding een merken bescherming bij het Benelux merkenbureau te Den Haag en dusdanig is Steppegras ® een beschermd merk en dit met verschillende inschrijvingen.
Door de jaren heen zakten ook heel wat bekende Vlamingen af naar Leopoldsburg om er een Steppegras® proeven, Bea Van Der Maat, Helmut Lotti, Salim Seghers, Eric Geboers, John Terra om er maar enkelen te noemen ze passeerden allemaal in Leopoldsburg.
In de rand kunnen wij nog zeggen dat Jean Ceustermans deel uitmaakte van de 5é linie marscompagnie Congo 1962 waar hij mocht koken voor wijlen Koning Boudewijn en Minister Tsjombe, Jean is ook mede oprichter is van het internationaal Harley-Davidson & Indian treffen te Leopoldsburg wat nu nog steeds bestaat.
Jean overleed op 16 juni 2001 aan de gevolgen van kanker en zijn zoon Andre Ceustermans zette het restaurant in Leopoldsburg verder.
Jean had voor zijn overlijden de eerste plannen gemaakt om een systeem van licenties aan te bieden om zo ook andere restaurant houders de mogelijkheid te bieden om Steppegras® op de kaart te laten zetten.
Andre Ceustermans zette zich met een team van experts aan tafel zoals het befaamde "Bureau M.F.J. Bockstael" uit Antwerpen en verfijnde het systeem van de licenties en zodoende werden de eerste twee licenties toegekend aan Gert van "Het Racheltje" in Dilsen-Stokkem en Piet van "Blanche" in Zonhoven.
Het aantal licentiehouders groeide en naast de licenties werd door Andre Ceustermans ook het ongeoorloofd gebruik van de benaming kordaat aangepakt, ondertussen word Jean zijn uitvinding mede door de hulp van Bram Dejan van Gevers beschermd door 5 verschillende merken inschrijvingen.
Het restaurant in Leopoldsburg werd in 2008 verkocht en Andre legde de focus volledig op het verspreiden van de licenties maar hij kookt nog steeds met "Steppegras®op locatie", wil u een Steppegras® eten met Andre Ceustermans aan het fornuis hou dan onze Steppegras® facebook pagina in het oog.